Romance är nya boktrenden

Romance är en kategori av böcker som kommer starkt och blir mer och mer populärt. Många har tidigare tittat lite snett på denna kategori och den har gärna tilldelats nedvärderande namn som tantsnusk och liknande. Faktum är dock att romance är en av världens mest säljande format så den som vill tjäna pengar på sitt skrivande kanske borde fundera på att skriva om kärlek och inte den där seriösa tegelstensromanen med nya insikter. Tidigare har denna kategori mest skrivits på engelska och sen översatts till svenska men nu kommer det även en hel del svenska författare som ger sig i kast med att skildra episka kärlekshistorier.

Kärlek säljer

Harper Collins är ett av världens största förlag och ett av deras stora varumärken är Harlequin som säljer ungefär en miljon böcker varje år i norden. Inte dåligt med tanke på att bokförsäljningen stadigt gått ner under lång tid. Harlequin-böcker har länge ansetts som ofin skräplitteratur som inte ens säljs i bokhandeln utan i kiosker och matvarubutiker. Böckerna säljs också i form av prenumerationer. Hur mycket kritikerna än försöker att prata ner dessa böcker så kvarstår faktum att de är omåttligt populära och det måste rimligen finnas många fler som läser dem än som erkänner det. Förlaget Harlequin som numera tillhör Harper Collins bildades 1949 i Kanada. Idén var att sälja populär litteratur i pockerformat. I början gavs det ut böcker av bland annat Agatha Christie och Somerset Maugham. Pocketböckerna blev snabbt populära. På 1950-talet började de att ge ut kärleksromaner i sjukhusmiljö och sen har det romantiska tåget tuffat på. Idag säljer de ungefär fyra böcker i sekunden, 125 miljoner böcker världen över. Deras romantiska romaner säljs också inom olika kategorier som till exempel spänning, sjukhus, historia och horoskop.

Svensk romancedrottning

Romance som litteratur har väl kanske egentligen aldrig riktigt gått ur modet. Men den har kanske inte alltid varit helt rumsren. Det vi nu märker av är att kategorin börjar att få en annan status. I och med att trenden har ökat så hard et också kommit ett större sug efter romance på svenska. Harlequin har nyligen börjat ge ut originaltitlar på nordiska språk och Sverige har faktiskt fått sig en helt egen romancedrottning i författaren Simona Ahrnstedt. Hon har gett ut flera serier med romantiska böcker som behandlar band annat förbjuden kärlek på 1800-talet och romantik i spännande miljöer med starka karaktärer som är varandras motsatser.

Klassiskt tema i böcker

Med tanke på hur länge den romantiska litteraturen har funnits kan vi nog räkna med att den här kategorin kommer att finnas kvar länge än. Tänk på klassiska verk som Romeo och Julia, Tristan och Isolde och Borta med vinden. Gripande kärlekshistorier har alltid varit en succé. I böckernas värld vill vi gärna se en kärlekshistoria med lyckligt slut men det lyckliga slutet ska inte komma för lätt. Det ska gärna hända lite spännande saker på vägen och man ska hela tiden ha lite, lite tvivel om huruvida hjältinnan ska få sin man eller inte. Gärna ska man få undra ända fram till slutet när alla trådar knyts ihop och huvudpersonerna äntligen kan förenas i en kyss.

Klassiskt tema i böcker