Om mest populära tecknade serier

Alla har nog en relation till serier. Vare sig man gillar satir som Mad magazine eller kommer ihåg sin barndom med Bamse, superhjältar och Disneys figurer så har de flesta en historia att berätta. Tecknade serier innehåller både element av bildkonst och litterärt berättande. Historien för denna konstform kan framförallt dras tillbaka till ungefärligen slutet på 1800-talet. Även om tecknade serier också finns för vuxna och det på senare tid blivit vanligt att intresset går upp i åldrarna, så var vid genombrottet för serierna de främst en barn- och ungdomsföreteelse. I Sverige har vi många populära serietidningar och figurer, som till exempel Bamse och Arne Anka, men de flesta är importerade. Detta är kanske inte så konstigt då de stora länderna för seriekonsumtion och tradition är USA, Japan och till viss del Frankrike och Belgien. För den riktigt intresserade så finns det specialbutiker som bara sysslar med denna konstform.

Disney

Disney

Om man diskuterar tecknade serier så går det inte att komma ifrån Disney. Deras inflytande är otvetydigt massivt. Vem är inte bekant med Musse Pigg, Kalle Anka och Långben. Namnet Disney kommer från företagets store man Walt Disney. Det var han som skapade Musse Pigg på 20-talet. Det dröjde dock till 30-talet innan serien blev en tidningsserie i de vanliga dagstidningarna. Framgången för karaktären var dock ett faktum direkt. På 30-talet så lanserades även den omåttligt populäre Kalle Anka. Den första tidningen som kom ut med bara serier kom inte förrän på 40-talet dock. Den blev en succé och snart så började Disney ge tillstånd till producenter att göra tidningar själva på licens. Sedan dess har detta systemet utvecklats och en stor del av Disneyserierna kommer nu istället från Europa. Detta gör att de serier som svenska barn idag köper oftast kommer från producenter i Danmark. Disney har sedan starten vuxit till ett enormt stort mediebolag och de äger numera rättigheterna till många andra serier. Bland annat så gör de Star Wars-tidningar och de äger även rättigheterna till Marvel.

Marvel

För den som är intresserad av superhjältar så är Marvel Comics näst intill oöverträffade. De grundades på slutet av 30-talet, dvs. nästan samtidigt som Disney. En av grundarna för Marvel var Stan Lee som gick bort 2018 men som på 60-talet var med och gjorde några av de karaktärer som numera syns i Disneys storfilmer om superhjältar. Många av de karaktärer som Lee med flera skapat är sammankopplade i ett och samma universum, det så kallade Marveluniversumet, vilket gör att de kan samexistera med varandra och ibland komma samman för slåss gemensamt. Exempel på detta är de omåttligt populära Avengers. Bland Marvels kända karaktärer så kan Spindelmannen, X-men och Fantastiska fyran nämnas.

DC

DC Comics är det andra stora företaget för tecknade serier med inriktning på främst superhjältar i USA. De ägs numera av Time Warner och är Marvels främsta konkurrent. DC var bland de första att satsa på superhjältar och flera av deras karaktärer har blivit ikoner. De har bland annat gett ut Stålmannen, Batman och Wonder Woman, serier som idag kanske främst är kända genom storfilmer.