Om ljudböcker

Att lyssna på ljudbok är något som blivit väldigt populärt de senaste åren nu när det blivit betydligt enklare att faktiskt lyssna på ljudböcker tack vare de olika ljudbokstjänsterna.

Folk har lyssnat på ljudböcker innan dess förstås då man kunnat köpa och låna ljudböcker i bokhandeln och på bibliotek då ofta i forma av cd-skivor eller mp3-filer men idag är det en betydligt smidigare värld att bara sätta sig ner, ta upp sin mobiltelefon och starta ljudboks appen för att lyssna. De olika tjänsterna har nästan blivit som spotify fast för böcker i ljudform. Idag erbjuder tjänsterna dessutom inte bara e-böcker utan också att man kan läsa en bok i e-boks format vilket också är smidigt då allt finns samtalat på en app och det är inte längre nödvändigt att släppa med tunga böcker när man ska iväg någonstans. Fördelarna med just ljudboken är många. Smidigheten med att allt finns samtalat på en app är såklart en stor anledning till att många idag väljer ljudboken före den fysiska boken. Samtidigt kan man också lyssna på en bok samtidigt som man gör något annat som exempelvis att städa vilket inte fungerar lika bra med den fysiska boken. Ljudboken är också bra för de som kanske inte har läst så mycket tidigare, ett bra sätt att komma igång och få befinna sig i bokensvärld utan att öppna upp en fysisk bok.

Vilken ljudboks tjänst är bäst?


Nästa ory som har funnits sedan 2013 erbjuder ljudböcker samt e-böcker på både svenska och engelska. Tjänsten är lite billigare i jämförelse med de andra tjänsterna om man väljer det billigaste abonnemanget som kostar 139 kr i månaden vilket är deras silverabonnemang men de har också ett guldabonnemang för 169 kr i månaden och ett familjeabonnemang som kostar mellan 199 – 279 kr i månaden beroende hur många i familjen som har behov av tjänsten. Nästa ory är en bra ljudbokstjänst med är man ändå osäker så är det möjligt att pröva på tjänsten gratis i 14 dagar för att på så sätt få ta del av utbudet.Storytel som grundades redan 2005 erbjuder ett lite större utbud än Nästa ory men deras abonnemang kostar då istället 169 kr i månaden. Vill man dela några stycken på ett abonnemang så är det möjligt genom storytels familjeabonnemang som kostar mellan 209 – 259 kr i månaden. På storytel kan man förutom att lyssna på massa ljudböcker även läsa e-böcker. 2018 lanserade tjänsten sin egna läsplatta som möjligen är ännu är en god anledning att välja just storytel där det är möjligt att både läsa och lyssna på sina böcker. Det krävs att man har ett abonnemang hos storytel för att läsplattan ska kunna fungera. Testa storytel i 14 dagar helt gratis.

Vilken ljudboks tjänst är bäst?Bookbeat som har funnits sedan 2015 ger en tillgång till ett stort bibliotek med olika ljudböcker. Likt sina konkurrenter så erbjuder tjänsten såklart också många e-böcker. Ett abonnemang hos Bookbeat kostar 149 kr i månaden. Vill man dela sitt konto med någon annan så betalat man 49 kr extra /månad för varje ny person.