Ljudböcker ökar i popularitet

Förlagsbranschen har länge kämpat mot sjunkande försäljningssiffror. Under många år, sen internet blev populärt, har försäljningen av böcker sjunkit för varje år och förlagen och författare har haft det tufft att överleva. Nu verkar det som att det har dykt upp en liten ljusning och försäljningen av böcker verkar åter öka igen. Den här gången har den digitala utvecklingen gjort att det är ljudböcker som ökar i popularitet.

Svårt hitta rätt bok

Tidigare var det en ganska stor affär att köpa en bok. Du var tvungen att bege dig till en bokaffär och där leta efter den bok du ville köpa. Ibland hade du tur och den fanns där men lika ofta kunde det visa sig att just den bok du ville ha inte fanns i lager. Då var det bara att försöka gå vidare och leta i en annan bokhandel. Att man skulle lyckas hitta precis den bok man ville köpa var aldrig garanterat och ibland fick man förlita sig på biblioteken som gärna kunde beställa hem de böcker som inte fanns i hyllorna just då. Det var ju visserligen bra att man kunde få tag på och läsa sin bok men man hade endast tillgång till den under en begränsad tid. Ville man ha en egen kopia kunde det betyda många års letande i bokhandlar och antikvariat.

Näthandeln förändrade mycket

I och med att näthandeln tog fart under början på 2000-talet blev det plötsligt enklare att kunna hitta precis den bok man ville ha. Nu kunde man enkelt söka på flera handlares sortiment och nätbutikerna kunde även hålla ett större lager. Det var som en helt ny värld för alla bokälskare. Internet kom dock inte bara med möjligheter. Konkurrensen från internet har nästan blivit bokbranschens död. Idag läser vi inte alls så mycket böcker som vi gjorde förut.

Lyssna vart som helst

Efter många års nedgång går idag bokförsäljningen in i en ny fas. Nu blir ljudböcker allt mer populärt. Det som förut var reserverat för barn och synskadade är idag tillgängligt för alla. Ljudboken har fått en helt ny status. Idag finns dessutom tjänster som tillhandahåller ett enormt bibliotek med böcker. Allt tillgängligt i din mobil eller surfplatta. Det gör att folk kan lyssna på böcker på ett helt annat sätt än idag. Många lyssnar när de kör bil långa sträckor, när de cyklar till jobbet, sitter på bussen eller tar en promenad. Allt detta är ju tillfällen när det förut inte varit möjligt att uppleva böcker. Då behövde man släpa med sig en hel trave av böcker på semestern och de kanske ändå inte räckte eller så var de inte intressanta.

Deckare populärt som ljudbok

Just att man kan ha med sig och lyssna på ljudböcker i stort sett var man vill har gjort att författare nu har börjat ändra sitt sätt att skriva. De har utvecklat helt nya tekniker för att skriva så att det ska passa det formatet. Böcker som ökar mest som ljudböcker är bland annat deckare, romantiska romaner och erotik. Lyssnarna vill ha lättsamma böcker med mycket driv. Svårare att fungera som ljudböcker är det för till exempel fackböcker och kokböcker.

Deckare populärt som ljudbok