Karikatyrer och skämtteckningar

En karikatyr är en skämtteckning där man ofta målat av en persons karakteristiska drag, exempelvis öron, näsa eller panna. Man överdriver personens drag så att bilden blir humoristisk. Många gatuartister som ritar av människor målar i just den här stilen. Det är även vanligt inom politik att måla karikatyrer och skämtteckningar av exempelvis ledare. Under åren som gått har det flertalet gånger målats kontroversiella karikatyrer och skämtteckningar av bland annat Muhammed, Trump och Kim Jong-un.

Svenska satirtecknare

En av de mest kända satirtecknarna i Sverige är tvivellöst Ewert Karlsson. Vad som gjorde Ewert så skicklig var hans öga för detaljer. Han såg direkt vilka drag han skulle förstärka, något som imponerade bland annat Astrid Lindgren. Hon häpnades över hans blick och känsla för små detaljer. Ewert Karlsson, i likhet med många andra satirtecknare, blev väldigt känd för sina politiska verk. Bland annat ”Moder Jord” och ”Mao”. Många av Ewerts teckningar saknade ord och text men var ändå tillräckligt starka för att förmedla sitt budskap. I bilden ”Moder Jord” visas exempelvis en afrikansk kvinna med jordklotet som sin gravidmage. På ryggen bär hon massvis av barn. Hon ser trött och sliten ut och håller handen för ögonen.

James Gillray – en tidig satirtecknare

En annan världsberömd satirtecknare var James Gillray. Han var väldigt tidig inom karikatyrer och skämtteckningar då han levde under 1700-talet. James föddes redan 1757 och dog 1815 på ett mentalsjukhus. James var från London och fokuserade sin konst främst på politiska verk. Hans favoritobjekt att måla var fransmän, särskilt Napoleon. Vad som gör James Gillrays konst särskilt intressant i dagens moderna samhälle, är att hans bilder visar dåtiden. Genom humor och satirer kan vi få en inblick om hur samhället såg ut under slutet av 1700-talet.

Muhammedbilderna 2005

Muhammedbilderna 2005

Karikatyrer och skämtteckningar har funnits i hundratals år och ett år som blev särskilt uppmärksammat i sammanhanget var 2005. Den danska tidningen Jyllands-Posten publicerade totalt 12 stycken satirbilder av profeten Muhammed. Anledningen var att man ville öppna upp debatten kring yttrandefrihet och kvinnoförtryck. Dock ledde bilderna till stora protester från muslimska grupper som kände att satirbilderna var såväl rasistiska som kränkande.

Je suis Charlie

Ett annat uppmärksammat år är 2015 då en terrorgrupp attackerade satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. Tolv personer miste sina liv, bland annat de fem satirtecknarna Cabu, Charb, Tignous, Honoré och Wolinski. Då tidningen ofta publicerade karikatyrer inom politik, på bland annat profeten Muhammed, väckte den ofta stora protester och missnöjen.

Karikatyrer och skämtteckningar väcker ofta starka reaktioner, oavsett om de är avsedda för humor eller politik. De har i många år används som politiska verktyg, något som varit väldigt effektivt då dessa bilder väcker starka reaktioner. Man brukar ju säga att en bild säger mer än 1 000 ord, och när det kommer till skämtteckningar är det minst sagt sant. För den som själv är intresserad av en egen karikatyr, exempelvis ett porträtt av sig själv, finns det många skickliga konstnärer i Sverige. Kolla in sidor som Karikatyrer.se, här går det dels att se galleri, lära sig om hur en bild blir till samt beställa sin alldeles egen satirbild. En kul present?