Kända Filmbolag

Paramount Pictures, Universal Studios, Warner Bros och The Walt Disney Studios.  Detta är de fyra största filmbolagen genom tiderna. Om vi börjar med Paramount Pictures vilket är det äldsta filmbolaget i Hollywood så grundades det år 1912. Den första filmen som gjorde sin debut här var den franska stumfilmen Queen Elizabeth. Den spelade in väldigt mycket pengar så att man fick in ett kapital till att investera i flera och nya projekt. Deras första riktiga långfilm kom ut år 1914 och hette The Squaw Man.

Universal Studios

Detta filmbolag grundades av tysken Carl Laemmle år 1912 tillsammans med fem mindre bolag. I början satsade Carl Laemmle på lågbudgetfilmer vilket resulterade i att de inte fick in några större summor med pengar. Succén lät vänta på sig men kom år 1930 när det andra bolaget var bildat. Det var det år som filmen All Quiet Western Front slog igenom. Den blev en sådan succé att den faktiskt fick en Oscar. Året därpå blev det en stor satsning inom skräckfilmen. Det var då filmen Dracula och Frankenstein producerades. Som faktiskt senare visade sig bli en riktig klassiker.

Warner Bros

Warner Bros

Warner Bros kom till 1923. Det var bröderna Albert, Sam, Harry och Jack som lyckades med detta. De investerade i en portabel filmprojektor som de reste runt med och som gjorde att de kunde visa upp sin film. Sin första biograf öppnade bröderna år 1907. 1918 har deras första film premiär. Den hette My Four Years in Germany. Filmen blir en enorm succé och drog in en vinst på 1,5 miljoner dollar. Därefter hade bröderna råd till att bilda Warner Bros West Coast Studios som det faktiskt heter. Bolagets första riktigt stora stjärna blev hunden Rin Tin Tin i genombrottsfilmen Where the North Begins, som dessutom var en stumfilm. Hunden Rin Tin Tin fick även ett smeknamn, vilket var Inkomstlyftaren.

The Walt Disney Studios

Detta filmbolag känner nog de flesta till. Vem har inte tittat på tecknade filmer från Disney Studios. De startade sitt filmbolag 1923. Men mannen Walt Disney började sin karriär på Pesmen-Rubin där han gjorde tecknade reklamfilmer. Han öppnar så småningom en animationsfirma där han anställer en man vid namn Fred Herman. Här producerar de tillsammans den första animationsfilmen som sedan visas upp på biografen i Kansas City. Detta gick så bra att de sedan kunde öppna sin först studio. Här producerades en del animationer som tyvärr inte alls blev någon framgång. Så 1923 tvingades företaget i konkurs.

The Walt Disney Studios

Men Walt och hans medhjälpare ville inte ge upp utan de trodde verkligen på detta med animationer. De flyttade till Hollywood och grundade Disney Brothers Studio. Walt har under tiden utvecklat figuren Micky Mouse och producerar en kortfilm med denna figur. Filmens namn blev Steamboat Willy. Det är en ljudfilm där Walt själv lånar ut sin röst. Denna kortfilm blev en stor framgång vilket resulterade i att filmen Silly Simphonies producerades. I denna film får vi då introduceras till de andra karaktärerna, vilka blev Kalle Anka, Janne Långben och Mimmi med flera. Den 27 september 1938 är det premiär för deras första långfilm, Snövit och de sju dvärgarna. Efter denna produktion går det bara spikrakt framåt för filmbolaget.