Kända bokförlag i världen

Ett bokförlag är ett företag, ofta en enskild firma eller ett handelsbolag som ser till att bokens manuskript ges ut till försäljning. I Sverige finns det cirka 1000 olika bokförlag, och några är större och mer välkända än andra.

De kända bokförlagen

Bonniers förlag, eller egentligen Albert Bonniers förlag grundades 1837 av Albert Bonnier, ett av Sveriges äldsta bokförlag och även kanske den vanligaste och mest igenkända också.  Alberts första bok att ge ut hette ” Bevis att Napoleon aldrig har existerat” , Nordströmska boktryckeri tryckte boken och den kostade då 4 shilling banco, boken var endast 7 cm bred och 11 cm hög, den hade 32 sidor.  Idag på 2000-talet ger förlaget ut cirka 100 nya böcker per år, största delen består av både svenska och utländska skönhetslitteraturer och även faktaböcker och lyrik. Bonnier Carlsen är ett förlag i Bonnierförlagen, detta förlag utgav mycket barn och ungdomsböcker samt tecknade serier under etiketten Carlsen Comics. Närmare 230 böcker om året ger förlaget ut, utländska böcker som översatts till svenska, mycket bilderböcker, faktaböcker, kapitelböcker, ungdomsromaner och högläsningsböcker är några av de olika böcker som bokförlaget ger ut. Hatten förlag är ett förlag som babblarna tillhör, de små färgstarka figurerna med språkutvecklande namn, Babba, Bobbo, Doddo, Dadda och Diddi. Irene Johansson är den fantastiska kvinnan bakom dessa figurer, hennes syfte var att tillfredsställa barn med olika språk, tal eller kommunikationssvårigheter. Babblarna togs fram på 1980 talet men inte förrän 2006 som figurerna uppdaterades och alla fick det sig en färg, Babba är brun, Bobbo är röd, Doddo är blå, Dadda är grön och Diddi är rosa.  Babblarna tillsammans med Hatten förlag har gjort spel, böcker, figurer i plast och mjukisdjur. Deras Youtubekanal vann specialpris i Kristallen 2018, april 2018 hade kanalen över 170 miljoner visningar.Rolf Janson grundade 1965 bokförlaget Bra böcker AB, BBB. Bokförlaget gav ut lexikon och faktaböcker men även skönhetslitteraturer. Sveriges riksdag gav Bra böcker ett uppdrag, att 1985 ge ut nationalencyklopedin, ett stort uppslagsverk med tjugo band, innehåller 12 700 sidor och 170 000 uppslagsord.

De kända bokförlagen

Liber Ab är ett bokförlag som utger läroböcker, detta förslag utger inte bara böcker utan även digitala utbildningsmedel.Pocketböcker är också populära, Månpocket är Sveriges största pocketförlag och har gett ut mer än 2500 titlar sen förlaget startade 1989. De fyra största tillgångar är Stieg Larsens Millenium serie, Mikael Niemis populärmusik från Vittulla, Fredrik Backmans En man som heter Ove samt Lars Keplers serie och Joona Linna. Rabén & Sjögren är ett vanligt bokförlag som grundades år 1942 av Hans Rabén och  Carl-Olof Sjögren. Författaren Astrid Lindgren skrev en massa böcker och dessa ger förlaget ut bland annat, de började samarbeta när Astrid skrev sin prisbelönta bok ”Britt-Mari lättar sitt hjärta” hon kom två med den boken i en tävling om böcker för flickor 1944.  Andra kända böcker och författare som förlaget har utgett är författarna för Sune och Bert Anders Jacobsson och Sören Olsson. Barn och ungdomslitteratur är något förlaget specialiserar sig på.  Storytel är ett annat förlag som utger böcker på internet, man kan alltså lyssna på böckerna i telefon, surfplatta eller dator, så kallad ljudbok. Förlaget grundades 2005 av Jonas Tellander och Jon Hauksson.