E-böcker populärt

I och med den digitala utvecklingen kan du idag faktiskt ge ut din bok helt gratis. Det kostar nämligen ingenting förutom din tid att ge ut en bok i digitalt format. E-böcker blir också allt mer efterfrågade så andelen läsare som vill läsa sina böcker digitalt ökar stadigt. Idag vill många kunna ha med sig sina böcker vart de än går och de har ofta hela sitt mediabibliotek i sin läsa lite i en bok när man väntar på bussen, tycker många. På nätet finns enkla guider med steg för steg beskrivningar om hur du går till väga för att förvandla ditt manus till en e-bok. Online finns även en hel uppsjö av gratis publiceringsverktyg där du kan göra om en pdf-fil till en e-pub. Det finns också många olika distribueringskanaler att vända sig till. En kanal är ju våra bibliotek som lånar ut allt fler e-böcker. Vill du sälja din bok internationellt är kanske nätjätten Amazon någonting att fundera på. Med sin egen läsplattform Kindle är de en stor distributör av e-böcker från och till hela världen. Via Amazon kan du dessutom nå någon av alla de runt 700 000 utlandssvenskar som kanske inte har tillgång till svenska betalningslösningar och därför inte kan köpa böcker i svenska nätshoppar.

Tryck din bok

Tillhör du den traditionella typen som tycker att böcker ska tryckas så är det inte heller särskilt svårt att kunna trycka sin egen bok. Också här finns många plattformar online att vända sig till. Mot en mindre avgift kan de ofta hjälpa till med allt ifrån korrekturläsning till att designa omslag. De flesta har prisvärda paketlösningar som innefattar till exempel att formge bokomslag och att trycka upp x antal böcker. En annan populär lösning för den som vill ge ut sin bok utan att behöva investera i att trycka upp många exemplar är så kallat Print-on-demand. Då finns en digital kopia av boken hos publiceringstjänsten. När så någon köper boken så skickas en beställning till ett tryckeri som gör ett digitaltryck av boken som skickas till kunden. Priset per exemplar blir då lite dyrare men det är ett bra sätt att slippa sitta med en stor hög färdigtryckta böcker som ingen vill köpa.

Marknadsföring svårast

Så när du då väl sitter där med din tryckta bok som du vill sälja så har du det svåraste framför dig. Nämligen att marknadsföra din bok. Det kan verka överväldigande och nästan omöjligt att kunna nå ut i detta mediebrus och den flod av nya böcker som kommer ut årligen men det finns en hel del knep att ta till även för egenutgivaren. Tack vare alla nya sociala medier och plattformar finns idag stora möjligheter att kunna marknadsföra sin egen bok. Tips är att starta konton på till exempel Instagram och Twitter, blogga om ditt skrivande eller det ämne som boken rör för att attrahera läsare den vägen. Skapa dig ett nätverk med andra författare och ta till dig råd från de med mer erfarenhet så ska du se att det kommer att gå bra.

Marknadsföring svårast