Activision Blizzard

Detta företag är en amerikansk datorspelsutvecklare och distributör. Företaget bildades genom en sammanslagning av Activision och Vivendi Games som var klar sommaren 2008. Idag äger företaget och driver ytterligare datorspelsföretag som Treyarch, Infinity Ward, High Moon Studios och Toys for Bob. Titlar som släppts av Activision Blizzard har slagit flera rekord. Spelet Call of Duty: Black Ops III drog exempelvis in 550 miljoner dollar i försäljning världen runt under öppningshelgen år 2015. Andra populära spel som tillhör Activision Blizzard är Destiny, Skylanders, World of Warcraft, StarCraft, Diablo, Heartstone, Heroes of the Storm och Overwatch. Activision Blizzard har även köpt det svenskgrundade företaget King och är därför idag ägare till speltitlar som Candy Crush Saga, Pet Rescue Saga och Farm Heroes Saga. Activision Blizzard är idag det största spelbolaget i Amerika och Europa när det gäller intäkter och marknadsvärde.

Historia

Det var i december år 2007 som Activision tillkännagav att företaget skulle slås samman med Vivendi Games. Vid den tiden var Vivendi Games mest känd som holdingbolaget för spelstudiorna Sierra Entertainment och Blizzard Entertainment. Då företagen slogs samman blev det nya namnet Activision Blizzard och man behöll sitt huvudkontor i Kalifornien. Sammanslagningen betydde att Activision Blizzard blev moderbolag till Vivendi Games tidigare divisioner samtidigt som ett par av dess divisioner som exempelvis Sierra la ner sin verksamhet. Ett antal spel av Sierra som Crash Bandicoot, Spyro Dragon och Prototype behölls dock och publiceras nu av Activision istället. Activision Blizzard använder sina olika studior för att publicera sina spel och ett spel som man haft enorm framgång med är Call of Duty. Detta spel är en datorspelsserie i genren förstapersonsskjutare och utvecklat av Infinity Ward, Treyarch och Sledgehammer Game. År 2011 släpptes Call of Duty: Modern Warfare 3 som drog in 400 miljoner dollar i försäljning i USA och Storbritannien under det första dygnet efter spelet släppts. Detta gjorde spelet till den största underhållningslanseringen genom tiderna. Det var också det tredje året i följd som Call of Duty-serien blev den största underhållningslanseringen. 2010 släpptes Call of Duty: Black Ops som drog in 360 miljoner under det första dygnet och 2009 drog Call of Duty: Modern Warfare 2 in 310 miljoner dollar under det första dygnet. År 2015 släpptes sedan Call of Duty: Black Ops III som drog in 550 miljoner dollar under det första dygnet och slog sitt eget rekord från 2011 på 400 miljoner dollar på ett dygn med råge. Att serien Call of Duty betytt mycket för Activision är det inget tvivel om.

Activision Blizzards enheter

Enheterna som företaget har är fem till antalet. De är Activision, Blizzard Entertainment, King Digital Entertainment, Major League Gaming och Activision Blizzard Studios.  Activision utvecklar, distribuerar och publicerar underhållning för spelkonsoler, mobil- och surfplattformer och datorer. Blizzard Entertainment utvecklar, distribuerar och publicerar spel som World of Warcraft och Diablo. King Digital Entertainment skapar interaktiv underhållning för mobila plattformar. Man har här mer än 200 olika titlar där de mest kända är Candy Crush och Farm Heroes. Major League Gaming bygger på Activision Blizzards spelledarskap och skapar helt nya sätt att leverera toppklassiga upplevelser som rör spel och de olika plattformarna. Activision Blizzard Studios är ett film- tv-produktions- och distributionsföretag som skapades för att utnyttja sitt moderbolags populära spel genom filmer och tv-program. Då Activision Blizzard vuxit så fort sedan sin start, och med sin fortsatta populära serie om Call of Duty, finns det inga tvivel på att bolaget kommer vara ett stort namn inom branschen även fortsättningsvis.

Call of Duty